Mi az újhullámos színtanácsadás?

Te tudod, milyen színek állnak jól? Vagy esetleg gondolkodtál már azon, hogy az a csodás lila, ami a legjobb barátnődön szuperül mutat, rajtad miért nem működik ugyanolyan jól?

Mindenkinek van olyan árnyalata, amiben egészségesnek, vidámnak, kedvesnek tűnik. A színtanácsadás arra való, hogy felfedezd és rendszerbe foglalva megértsd, milyen színek emelik ki a természetes szépséged. A rendszer alapját az évszakelmélet adja, a színtípusod valamilyen tavasz, nyár, ősz vagy tél.

Ez a szolgáltatás a ‘80-as években tört be a köztudatba. Az akkori esztétika alapján mindenki hideg színtípus volt, azaz a kékkel kevert árnyalatokban tündökölt. Az újhullámos szemlélet alapján egy meleg színtípuson nem rosszak a hideg színek, csak kicsit agresszívek, fehérítő hatásúak, távolságtartóak. A ‘80-as években ez volt a szép, de az az időszak nem a természetességről volt híres: gondoljunk csak a műszálas anyagokra, a virító lilákra és pinkekre, vagy a túlzó válltömésekre. 

A hazai színtanácsadó szakma nagy része még a klasszikus színtanácsadói vonalat képviseli, ami a ‘80-as években alakult ki és a hideg színek ragyogtató-fehérítő esztétikájára épül. Az újhullámos színtanácsadás pedig szembemegy ezzel, abból indul ki, hogy az ember egy sárgás-bézses bőrtónusú lény, aki az esetek nagy részében természetesen mutat a sárgával kevert, meleg színekben.

Különböző árnyalatokkal különböző hatásokat lehet elérni. A két iskola elméleti alapjai ugyanazok, de az, hogy milyen összképet preferál valaki, eltérő. Én a természetes, kedves színeidet keresem meg, amikhez egy életen át fordulhatsz, ha fontos számodra a sallangok nélküli, erőlködésmentes megjelenés.

Bőrtónusok

Az újhullámos színtanácsadás során csakis a bőrtónusodat veszem figyelembe, azaz mindegy, milyen színű a szemed, szemöldököd, hajad vagy szád. Az én szemléletem alapján egy jó színtől egységes lesz a bőrtónusod, eltűnnek a szem alatti árnyékok és az esetleges felületi egyenletlenségek, mint a pirosasság, foltok, furcsa árnyékok vagy mélyedések. Olyan, mintha kaptál volna egy kis sminket, pedig csak annyi történt, hogy a megfelelő árnyalatról vetült a fény az arcodra. Varázslat? Annak is fel lehet fogni!

Az emberi bőr pigmentjei

Az emberi bőr színét az eumelanin és pheomelanin nevű pigmentek adják, melyek egyénenként eltérő árnyalatúak, eltérő arányban keveredhetnek és eltérő mennyiségben termelődhetnek, ezáltal különböző bőrtónusokat létrehozva. Az újhullámos szemlélet abból indul ki, hogy az emberi bőr alapvetően sárgás-bézses, és jellemzően a meleg, aranyló, sárgával kevert színekkel harmonizál.

A természet színei

Az ember természeti lény. A természetben pedig sokkal inkább a meleg színek fordulnak elő, vagy legalább is mi, emberek meleg színként érzékeljük őket. Muszáj volt utánamennem a színérzékelés fizikájának és biológiájának ahhoz, hogy megértsem, miért vagyunk képesek sokkal több meleg, sárgás árnyalatot megkülönböztetni, mint hideget.

Az emberi szem színérzékelő csapocskái felelnek a színpercepcióért. A rövid hullámhosszakat lilaként és kékként fogja fel az agyunk, a középhosszúakat zöldként, a hosszúakat pedig sárgaként és pirosként. És itt jön a csavar: a kék színért felelő színérzékelő csapocskák egy normál színlátású ember esetében az összes csapocska max. 30%-át teszi ki. Emiatt sokkal több zöldes, sárgás, pirosas: azaz meleg árnyalatot vagyunk képesek megkülönböztetni, mint kékeset, azaz hideget.

Szóval ha a erdőkön-mezőkön több meleg színt látunk, és elfogadjuk azt, hogy az ember az evolúció során a környezetéhez alkalmazkodott, akkor nem meglepő, hogy az emberek nagy részét a sárgával kevert, aranyló színek emelik ki. A saját természetes környezetének színei.

Hideg színtípusok

Bár a statisztikáim szerint a vendégeim 70% a meleg színekben mutat a legtermészetesebben, olyan emberek is léteznek, akikkel a kékkel kevert színek harmonizálnak. Nekik a meleg színű pheomelaninokból kevesebbet, a szürkésebb, hideg hatású eumelaninból pedig többet termel a szervezetük. A bőrképük kiegyenlítéséhez kell a színeikbe valamennyi kék. Ők a tél és nyár típusok.

Blanka is azok közé tartozik, akik a kékkel kevert színekben mutatnak igazán természetesen. Az ő színtípusa sötét tél, a sötét, élénk és hideg árnyalatokban mutat a legjobban.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél többet megtudni a színtípusokról, kövess be az Instán!

Previous
Previous

A nyár színtípus