A nyár színtípus

Nyár színtípus lettél, és szükséged lenne jobban megérteni a palettádat? Esetleg korábban már bekategorizáltak ebbe a típusba, majd később kiderült, hogy mégsem ezek az árnyalatok emelik ki a természetes szépséged?

A nyár színtípus az egyik legjobban félreértelmezett eleme a 12 altípusos évszakelméletnek. Megosztom most veled, mit érdemes róla tudni újhullámos színtanácsadói szemszögből!

Színtani alapok

A nyár színtípus színei hidegek, törtek, és inkább világosak. A színei hidegségét a kék adja, a törtségét a szürke. A nyár színtípus árnyalataiba kell a fehér is, hiszen a sok kék és szürke keverőszínektől önmagukban egy sötétebb összhatást kapunk, ami a kevéssé pigmentált nyár színtípusokat könnyen el tud nyomni.

Három altípusát különböztetjük meg: világos nyár, hideg nyár és lágy nyár.

A világos nyár színtípus színei világosak, hidegek és törtek. A törtség nem is olyan fontos sok esetben a világos nyaraknál, a túl szürke vagy tompa színek sokszor unalmasak tudnak lenni rajtuk. A világosság a domináns tulajdonságuk, szuperül mutatnak a kékkel kevert pasztell árnyalatokban.

A hideg nyár színtípus a legjegesebb, legkékesebb tört színekben mutat a legszuperebbül. Rajtuk nagyon harmonikusak a nem túl tompa, ám igazán hűvös, kékkel és szürkével kevert árnyalatok, szuperül kiemelik a rózsás-olívás áttetsző bőrüket.

A lágy nyár színtípus színei törtek, hidegek és középvilágosak. A sok szürke és tompaság jellemzi a palettáját. A színei finomak és hűvősek. Ha a melegebb színek felé szeretnének nyúlni, sokszor egészen szépek rajtuk a nagyon tört, nem túl sárgás színek is, mint mondjuk a lágy ősz paletta mandula vagy tóp árnyalatai.

A nyár színtípus bőrtónusa

A nyár színtípus bőre sok esetben egészen vékony, világos, áttetsző. A bőrtónusa jellemzően hideg olívás vagy rózsás. A nyár az egyetlen olyan színtípus, ami kizárólag a kaukázusi alrasszra jellemző. Ennek az az oka, hogy olyan emberek mutatnak természetesen a hideg tört árnyalatokban, akiknek eleve kevés pigmentet termel a szervezetük. A gyenge pigmentációval járhat egyébként az is, hogy valaki nagyon nehezen barnul - bár a nehéz barnulásból nem lehet egyenes arányosággal következtetni arra, hogy valaki nyár színtípus.

A nyár típusokon - különösen a világos és lágy altípusokon - nem feltétlenül “rosszak” a meleg színek, és sokszor egészen izgalmas összeállításokat is tudnak hideg és meleg színek kombinálásával létrehozni. Az igazi természetes szépségük viszont a kékesebb árnyalatokban érvényesül. Nézzétek meg például Sacit, a húgomat, aki világos nyár színtípus. Az alábbi képeken is szépen látszik szerintem, hogy az arany kendőben furcsa árnyékok jelennek meg az állán, a szemöldökcsontján és oldalt az arcán, míg az ezüst igazán szépen kiemeli a vonásait, kiegyenlíti a gyönyörű olívás-rózsás bőrtónusát.

Inspiráció

Ha szeretnél nyár típusként inspirációt gyűjteni szettekhez, szeretettel ajánlom a Pinterest tábláimat, ahol különféle stílusokban találsz leginkább street style szetteket a színtípusodhoz passzoló színekben: világos nyár, hideg nyár, lágy nyár.

Mitől lesz valaki nyár típus?

Ha a nyár típusról olvasol, azzal a megközelítéssel is találkozhatsz, hogy a nyár típus mindig arisztokratikus, sejtelmes és leginkább a klasszikus elegancia jellemzi. Bár a színeknek van önmagukban egy bizonyos hangulatuk, a különböző stíluselemekkel játszva szinte bárhogy fel lehet öltözni egy adott palettából, azaz nem szükséges kifinomultnak és törékenynek lenni ahhoz, hogy ezeket a színeket tudd hordani.

A színtípus kizárólag a bőrtónussal hozható összefüggésbe, nincsen rá hatása a személyiségednek, kisugárzásodnak, születési időpontodnak vagy horoszkópodnak.

Annak ellenére, hogy sokan vonzódunk a hideg, tört, finom, arisztokratikus árnyalatokhoz, az újhullámos szemléletben a nyár típus a legritkább típus - jelenleg az én statisztikámban 6%-ra tehető a nyár típusok száma. Ez teljesen szembemegy a régi iskola tanításaival, miszerint a legtöbb magyar nő a hideg színekben néz ki jól. Ennek a szakmai ellentétnek az okát kifejtettem egy korábbi cikkemben, amit az újhullámos színtanácsadásról írtam.

Ha felkeltettem az érdeklődésed, szeretettel várlak színtanácsadásra, itt tudsz időpontot foglalni.

Köszönet a modellkedésért Sacinak, a képekért pedig Kaposi Dávidnak.

Next
Next

Mi az újhullámos színtanácsadás?